Jumilhac

In het land van de Isle en de Auvézère, midden in het Parc Naturel Régional Périgord-Limousin, vindt u Jumilhac – een vredig dorp in het groen van de vallei van de Isle. Voor Nederlandse begrippen is het ondenkbaar dat een dergelijk klein dorpje nog ergens hoofdstad van is, maar niet in de Dordogne. Jumilhac is de hoofdstad van een groen kanton.

Die voorname rol dateert natuurlijk uit de feodale tijd. Het meest in het oog springt natuurlijk het imposante kasteel van Jumilhac, maar ook bijzonder zijn de romaanse kerk en de romeinse weg die eindigt bij de romeinse brug over de Isle en door de oude wijk Rouchilloux loopt.

jumilhac chateau

 

Aan de voet van het kasteel is het goed wandelen en picknicken. De rivier heeft lange tijd veel goud geleverd en her en der kunt u in het water nog steeds op zoek naar goud. Het plaatsje heeft een museum over de geschiedenis van het goud.

Ofschoon er veel toeristen Jumilhac bezoeken, is dat niet de voornaamste inkomstenbron van het dorp. Even belangrijk zijn de bloementeelt, de steengroeve, de goudwinning, de landbouw en de ciderproductie.