Oradour sur Glane

P1010295Zeer indrukwekkend is een bezoek aan Oradour sur Glane. Dit bijzondere monument ligt op bijna een uur rijden vanaf Domaine du Bonheur. Het is wellicht niet geschikt voor al te jeugdige bezoekers.

Op 10 juni 1944 werd dit dorp door de SS Panzer-Division Das Reich van de buitenwereld afgesloten. De niets vermoedende inwoners werden bijeengedreven. De vrouwen en kinderen werden in de kerk opgesloten en de jongens en mannen werden op verschillende plekken in het dorp verzameld. Vervolgens werden de 642 inwoners van Oradour sur Glane op een meedogenloze, systematische wijze omgebracht door de SS-ers. Daarna werd het dorp in brand gestoken en alle sporen zo mogelijk gewist. Slechts twee mensen overleefden de slachting.

Waarschijnlijk betrof het hier een repressaille voor een verzetsactie. Dit is nooit helemaal duidelijk geworden. Vlak na de bevrijding bezocht Generaal de Gaulle deze plek en besloot om het dorp precies zo te laten zoals het op dat moment was. Naast het totaal verwoeste dorp werd een nieuw dorp gebouwd met dezelfde naam. Het oude dorp zonder inwoners ziet er vandaag net zo uit als de dag dat de SS-ers weer vertrokken. In de ruines van de huizen ziet men de verroeste naaimachines, kachels en fietsen  nog liggen en alle auto’s staan nog her en der in de straten. De bezoeker wordt overvallen door de beklemmende, in de tijd bevroren realiteit van 10 juni 1944.  In 2014 werd nog een , vermoedelijk een van de laatst nog levende, oud-SS’er in Keulen aangeklaagd voor zijn daden destijds op deze plek.

Bij binnenkomst bezoekt u het uitgebreide en zeer breed gedocumenteerde bezoekerscentrum, waarna u door een tunnel naar het oude dorp wordt geleid. Hier kunt u in  het oude dorp rondlopen en ook het gedenkteken en het oude kerkhof bezoeken om daarna door de tunnel weer naar het parkeerterrein te lopen.

Hier kunt u een documentaire zien over Oradour sur Glane: ( klik op de link)

 

Documentaire Oradour sur Glane